2013. augusztus 28., szerda

Szálló por - a Városi legenda margójára


Felhívták a figyelmemet rá, hogy Bogó László képviselő úr blogjára felkerült két bejegyzés, amelynek a KEROX ügyhöz van köze. Rákerestem, megtaláltam (http://bogodiosdlaszlo.blogspot.hu/).

Az egyik bejegyzés azzal kapcsolatos, amit augusztus 23-ai „Városi legenda” című naplóbejegyzésünkben már pedzegettünk. 

Múlt hét pénteken eleget tettem polgármester úr augusztus 7-ei tüntetés után tett meghívásának. Polgármester úrral, jegyző úrral és aljegyző asszonnyal folytatott 1,5 órás beszélgetésünk során elmondtam, hogy felháborítónak tartom, hogy a hivatalban elhangozhattak az ominózus kijelentések.
 
Polgármester úr azt mondta, hogy ha bejön az illető a hivatalba és fülébe súgja, hogy kitől hallotta a kijelentést, akkor az a személy, amennyiben tényleg a Hivatal munkatársa, másnaptól már nem lesz az. Azt hiszem ez felesleges, hiszen, ahol bátran lehet ilyen módon megnyilvánulni, ott erős a gyanú, hogy nem egy elszigetelt véleményről van szó.

Remélem tévedek, és egyszer kiderül, hogy nem diósdi, még csak nem is a hivatal munkatársa, hanem egyszerűen csak egy tájékozatlan, felelőtlen ember kijelentései hangoztak el. Ugyanis a szálló por, pláne akkor, ha 10 mikronnál kisebb a részecske átmérője, már túljut a garaton, a 4 mikron alattiak pedig már a tüdőbe is eljutnak, és képzeljék el a 2,5 mikron alattiak pedig már nem is, vagy egyáltalán nem ürülnek ki a tüdőből, és nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek tüdejéből sem. Sajnos a szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okozhat, mint pl. asztma vagy tüdőrák. Az OKI honlapján sem olvashatunk kedvezőbbet a veszélyekről (http://oki.wesper.hu/dokumentumtar/levegominoseg). Ilyet, feltételezem senki nem akar magának, pláne nem a gyerekeinek. 
 
Márpedig a KEROX honlapján szereplő biztonsági adatlap (http://keroxdental.net/gallery/custom/files/MSDS_ZircoStar_ENG.pdf) és anyagvizsgálati jegyzőkönyv alapján (http://keroxdental.net/gallery/custom/files/Kerox%20Zirconia%20material%20analysis.pdf) 2,5 mikrométer alatti szemcsenagyságú ZrO2 a fogászati kerámia tömbök fő összetevője. A hivatkozott alapanyagbeszállító, a TOSOH cég honlapján a ZrO2 termékekről szóló információ is alátámasztja, hogy a KEROX által használt anyag a respirábilis frakcióba tartozik (http://www.tosoh.com/our-products/advanced-materials/zirconia-powders). A cirkóniumra munka-egészségügyi határértékek (http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=48596.235400), a szálló porra (PM10) légszennyezettségi határértékek (http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=137083.224641) vonatkoznak.

Az építési engedélyből számomra az derült ki, hogy a KEROX tervezett üzemében keletkező porszennyeződést 10-szeres légcserével a a környezetbe kívánják juttatni. Bizonyosan léteznek technikai megoldások, ha terveztek egyáltalán ilyeneket, amelyek szakszerű használata mellett megakadályozható a por környezetbe jutása. De miért kellene egyáltalán megvárnunk, hogy ilyen szakszerű megoldásokat beépítsenek egy olyan területre, ahol, annak besorolása alapján csak olyan kereskedelmi, szolgáltató tevékenység végezhető, amely nem jelentős zavaró hatású?

Egyébként meg javaslom, hogy a hivatal munkatársai tekintsék át a KEROX építési engedély kérelemhez beadott műszaki dokumentációját (pénteken ott volt polgármester úr asztalán), hogy van-e abban egyáltalán valami a technológia során keletkező szálló porról, annak összetételéről, továbbá arról, hogy az építtető mit kíván ez ellen tenni, a hatóságok mi alapján, és hogyan mérték fel a porszennyezésből fakadó kockázatokat, és hogyan jutottak arra a következtetésre, hogy az üzem hatásterületét csak a használatbavétel során kell majd kijelölni. Erre azért mi is kíváncsiak lennénk…

Fortuna Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése