2013. augusztus 25., vasárnap

Levelet kaptam...

Az augusztus 9-ei bejegyzés azt a tiltakozási jegyzéket tartalmazta, amely az augusztus 7-ei tüntetésen polgármester és jegyző uraknak a beruházás ellen tiltakozók nevében átadásra került. A jegyzékben 4 pontban tiltakoztunk, és 5 dolgot kértünk nyomatékosan. Erre az alábbi választ kaptuk.
 
Miután a „válaszlevél” utalást tartalmaz a FIDESZ-KDNP frakció közleményére, az elolvasható a Diósdhéjban augusztusi számában, sőt Ostorházi képviselő úr már augusztus 7-én kitette azt a következő linkre: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/08/05/ujabb-kornyezetszennyezes-diosd-kozepen. Eőry képviselő úr még aznap, szintén az oldalra tett bejegyzésével némiképp még kiegészítette ezt a nyilatkozatot.
 
Ezen a blogon, augusztus 9-ei „Sváb, Cucu, Kocka, Zaki, Púpos, Öreg, Rongylábú…” bejegyzéssel kértük a politikusokat, hogy most egy pillanatra felejtsék már el a politikát, és a lakosság KEROX építkezés elleni küzdelmének támogatására fordítsák energiáikat.
 
Az alábbiakban megpróbálkozom elemezni a tiltakozási jegyzékre kapott kurta-furcsa választ.
 
·    Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta FIDESZ-KDNP frakció közleményét. Tehát a helyi képviselők pártállástól függetlenül (1 fő kivételével) egyetértenek azzal, hogy „A FIDESZ-KDNP frakció teljes mértékben elkötelezett a környezet védelme, a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság ügye mellett. Ezek megvalósulása érdekében folyamosan erőfeszítéseket tesz, minden döntése ezek fényében történik.” A képviselő testület elfogadta a FIDESZ-KDNP frakció saját magáról tett kijelentéseit.
 
Mi szükség volt erre?
 
Őszintén örülök, hogy környezettudatos emberek a frakció tagjai, mert ez erősíti bennem a hitet, hogy előfordulhat, hogy a képviselők az adóbevételek és a környezetvédelem közötti balanszírozást befejezve, egyértelműen Diósd város környezetének védelme és az itt lakók egészségének védelme mellett teszik le voksukat. Ezt követően a frakció tagjaival vállvetve küzdhetünk a KEROX város közepére tervezett műanyag és porcelángyártó üzeme ellen…
 
Ezen felül a teljes képviselő testület (1 fő kivételével) egyetért továbbá azzal a pletykával, amely szerint a KEROX évente kb. 300 millió Ft adóbevételt fizet be. Először is nem tisztázza a közlemény szerzője, hogy milyen adóbevételről van szó. Iparűzési adóbevételnek ez némiképpen sok, ugyanis 2013-ban, a 2012-es árbevétele után most kb. ennek a felét fizeti be a KEROX helyi iparűzési adó jogcímen. Nem tudom, hogyan lehet ezt az ellentmondást feloldani, pláne ezzel egyetérteni. Lehet, hogy arra gondoltak a képviselők, hogy majd valamikor ennyit fog befizetni. Ahhoz viszont az kellene, hogy duplájára bővüljön az értékesítése, amiben némiképpen segíthetné az új üzem, a növekvő gyártási kapacitás. Ugyanakkor feltéve, de nem megengedve, hogy 2014-ben megépül az új üzem, a megnövekedett gyártás, értékesítés csak 2015-ben növelné leghamarabb a település bevételeit. Hol van az még!
 
Egyetértünk vele, hogy hatósági ügyekbe politikai szervezetként nem szabad belefolyni. Szerintünk ezt az ügyet meg lehetne oldani nem hatósági úton. Csak egy ötlet: építsen Diósd uniós pályázati forrásból egy megfelelő méretű játszóteret, ha tetszik rekreációs élményparkot a KEROX által beépíteni tervezett területre. A város vezetői a politikai szervezetek tagjaival karöltve bírják jobb belátásra a vállalkozót (most még nem késő), grundoljanak pályázati forrást (az egész ország így csinálja), amelyből pont az érintett területen valósítják meg azt a projektet, amivel garantálják, hogy a lakosság élhető környezethez való alapjogai ne sérüljenek. Biztosan sokba fog kerülni. Ezek az ügyek már csak ilyenek. Könnyű elbaltázni, és nagyon sokba kerül visszacsinálni. Most még lenne idő leállítani az építkezést. Ettől fogva a tétek csak emelkednek.
 
Vajon hogyan kell értelmezni azt, hogy a helyi képviselők pártállástól függetlenül (1 fő kivételével) egyetértenek azzal, hogy a FIDESZ-KDNP frakció elítéli a vélelmezett politikai tevékenységet?
 
 
·    Sajnos a képviselőtestület 2. döntéséből nem derül ki, hogy ki fizetné a muzsikát? A KEROX méresse saját magát, vagy az önkormányzat kéri a KEROX-ot, hogy az online állomással a KEROX-ot mérhesse? Tisztázandó hogyan gondolták ezt. A KEROX a tervek szerint két helyen kíván működni Diósdon, továbbá olyan speciális anyagokat használ, amelyek csak nagyon alapos, többszöri, agyondokumentált méréssel mutathatók ki olyan módon, hogy azzal a cég valamilyen fórumon fogható legyen, abba a mérésbe ne lehessen belekötni, azzal, hogy nem mi voltunk, hanem a KLUDI vagy az UNITOOL, vagy éppen a szomszéd gumit égetett.
 
Éppen ezért nem engednek ipari termelést lakóövezetek közvetlen közelébe nálunk fejlettebb országokban. Valójában a létesítés ellen kellene küzdeni, és nem belemenni a helyi erőknek egy későbbi végeláthatatlan szélmalomharcba, ahol majd lehet megint a másikra mutogatni.
 
 
Ettől függetlenül, ahogyan polgármester úrnak személyesen is felajánlottam, szakértőink szeretnének bekapcsolódni ebbe a munkába, hátha tudunk segíteni. Hasonlóan felajánljuk segítségünket az újonnan felvenni kívánt környezetvédelmi szakmérnöknek is.
Aki segíteni kíván e szakmai jellegű feladatokban, bátran keressen meg.
 
 
Addig is, a lakosság aggódva figyeli az építkezést, valamint választott képviselőit…
Fortuna Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése