2013. augusztus 2., péntek

Iparűzési adó

Többektől hallottuk, hogy Diósdon elterjedt az a hír, hogy azért volt fontos, hogy a KEROX Kft. építési engedélyt kaphasson a kiszemelt területre, mert egyébként elmenne a településről. Amennyiben a KEROX Kft. elmegy innen, akkor pedig a szegény polgármester úrnak ingatlanadót kell kivetnie még az idős bácsik és nénik gyümölcsöseire is.
Most sírjunk vagy nevessünk?

1.              Már miért menne el a KEROX? Hiszen jelenlegi telephelyén folytatott tevékenysége a 2012. évi beszámolója szerint (a http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx oldalról letölthető) rendkívüli mértékben prosperált. Egy sikeres vállalkozást pedig buták lennének felszámolni, súlyos milliárdokért az üzemet más településre áttelepíteni, csak azért, mert itt Diósdon egy újabb üzemet nem építhettek meg. Majd megépítik máshol. Ráadásul, miután beszámolójuk szerint értékesítésük zöme külföldre irányul, a helyi viszonyokat nem ismerők még azt találnák hinni, hogy azért akadozik az ellátás, mert a KEROX-nak költöznie kellett, hiszen olyan tevékenységet kívánt folytatni, amiből a helyi lakosságnak, urambocsá! a városvezetésnek is elege van. Magyarázkodhatnának eleget. Szóval, aki ilyet terjeszt az hangulatot kelt, visszaél az idős bácsik és nénik bizalmával is, és minden bizonnyal a beruházást támogatja. Szóval a KEROX, ha nem muszáj, biztosan nem fog elmenni Diósdról. Meg amúgy is miért mennének? Ha békében akarnának együtt élni a helyi lakossággal (a lakosság panaszaiból azt szűrjük le, hogy ezért többet kellene tenniük), akkor miért ne működhetnének a jelenlegi keretek között?

2.              Miután tudjuk, hogy ki kampányol a KEROX Kft. kényszerű távozásával kapcsolatos rémhírekkel, azon gondolkoztunk, hogyan tudhatnánk meg, hogy mely vállalkozások mekkora iparűzési adót fizetnek be egyenként és összesen a város kasszájába. Ezek ugyanis közérdekű adatok. Ugyanakkor a diosd.hu-n jelenleg az alábbi látszik.
 
 
          Jelezni kellene a hivatal vezetőinek, hogy vagy tűntessék el a honlapról ezt az aloldalt, vagy tegyék ki az adatokat, és biztosítsák az állampolgárok jogát a közérdekű adatokhoz való hozzáféréshez.

3.              Továbbá kérünk mindenkit, hogy a rémhírterjesztőket nyugtassa meg: a polgármester úr nem fog olyan kellemetlen helyzetbe kerülni, hogy döntenie kelljen az ingatlanadó bevezetéséről, pláne nem egyedül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése