2013. július 30., kedd

Miért nincsen Diósdon elegendő szabadidős/rekreációs terület?

A Diósdhéjban minden számában beszámol arról, hogy kik a település újszülött lakosai. Az általános iskolában soha nem látott létszámú elsős kezdi meg tanulmányait ősszel. Bölcsőde épül. Örömteli hírek.

Ha ennyi a gyerek, akkor miért nincsen egy valamirevaló játszótér vagy sportpálya Diósdon, amit bárki használhatna? És ez nem a Budapestről kiköltözött „gyüttmentek” fővárosi igényei, szó sincs erről! Úton Érdre, a barkácsbolt után, a forgalomtól nem zavarva hatalmas játszótér és focipálya (és kosárlabda) található, több budapesti kerület megirigyelné. Számos kisvárosban is több 100 millió Ft-ot fordítottak arra, hogy XXI. századi játszótereket alakítsanak ki, Diósdhoz hasonló kertvárosias, falusias területeken. A cél az volt, hogy az emberek ne elkülönülve, a házuk mögötti keretben éljék életüket, hanem járjanak össze, és alakuljanak ki közösségek, amelyek később a település jövőjét jelenthetik. Irigylésre méltó előrelátás az adott város vezetőitől.

Ezzel szemben Diósdon mi van? A posta mellett a 70-es út zajában, bűzében játszhatnak a gyerekek 100nm-en, illetve van egy-két, zsebkendőnyi méretű saroktelek itt-ott, amely játszótérként funkcionál. Az említett játszóterek ráadásul siralmas állapotban vannak. A városi csapat labdarúgópályáját csak a versenyszerűen sportolók használhatják. (Legalábbis sehol nem olvasható ezzel ellentétes információ, illetve épül a kerítés is körben.)  Miért nincs bárki számára nyitva álló rekreációs terület, futópálya, sportpálya, „felnőtt játszótér”? Miért tilos a fűre lépni a Kápolnakertben?

A KEROX által érintett terület (Tisza utca, Petőfi Sándor utca, Tó utca) évtizedekig védősávként, kiserdőként funkcionált a valaha szebb napokat látott Csapágygyár és a falu között. A gyerekek sátraztak, játszottak, a focikapuk a mai napon még kint voltak. Miért ne lehetne játszótér, sportpálya továbbra is itt? Értjük, tudjuk, hogy magánkézben van a terület. Talán a telekcserét még jobban kellett volna erőltetni...

Reméljük, ezek a vezetők egyszer megértik, hogy a gyerekeknek, a fiatal családoknak nem új üzemek kellenek, hanem élhető környezet. Ezért jöttek Diósdra. Ők jelentik a település jövőjét.

3 megjegyzés:

  1. Abszolút egyetértünk, nagyon jó a blog !!!!

    VálaszTörlés
  2. És még nem tettem hozzá - az ingatlanárak további csökkenése mellett - hogy a gyerekek testi épségét is fenyegeti a dolog, ugyanis ha igaz lehet a vízióm - hogy a Mikszáthon járnának fel rendszeresen a kamionok naponta többször - akkor az iskolába és arra haza járó gyerekeket is elüthetik, főleg ha kiszélesítik az utat esetleg a járda rovására. ugyanez érvényes a Tó utcán (így meg a bölcsibe és új oviba járók vannak veszélyben) ha tényleg aktív összeköttetést akarnak a nagy kerox és az új között és ott is krosszoznak majd a kamionok!!!! Nézzetek rá a guglin a területre felülnézetből...Logikusnak tűnik számomra!

    VálaszTörlés
  3. Hogy miért nincs más, csak Spar, benzinkút, benzinkút és benzinkút? Hát pontosan azért, mert azt a kevéske területet is, ami volt, erre kellett feláldozni. A minap olvastam Bogó képviselő úr blogján a legutóbbi képviselőtestületi ülések jegyzőkönyveinek egyikét, amelynek egyik pontja szerint módosítottak a HÉSZ-en, a jövőben fel kívánják tölteni a Spar mögötti lápot, hogy lakótelkeket alakíthassanak ki. Tudomásul kellene venni, hogy Diósd megtelt. És azt a kevés területet talán közösségi célokra kellene használni és nem eladni.

    VálaszTörlés