2013. július 28., vasárnap

A tervezett üzem paraméterei


A KEROX Kft. a Tisza utca, Petőfi Sándor utca és Tó utca által határolt területen (hrsz.: 2321/7) műanyaggyártással, porcelángyártással és szerszámgépgyártással foglalkozó üzemet kíván létrehozni.

 Az építkezésről sokat megtudhattunk a 2011. január 24-én megtartott lakossági fórumon. (A dátum nem tévedés. Az építkezést a cég először 2010-2011-ben akarta elkezdeni.) Ugyanakkor a társaság ez év májusában az építkezéshez már jogerős építési engedélyt kapott, amelynek száma: 838/38/2013. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy ezt milyen módon tehetjük közkinccsé. Amíg ebben nem látunk tisztán, elmeséljük, hogy miről olvastunk benne. Az engedélybe az Érdi Építéshatóságnál lehet betekinteni.


Az eljáró hatásághoz az iratanyag 2012. november 23-án érkezett meg, amelyet a Pest Megyei Kormányhivatal 2012. november 16-án kelt végzésével jelölt ki az eljárás lefolytatására (a dátum fontos, erre egy későbbi bejegyzésben még visszatérünk).


Az üzem, amelyet a helyszínen kihelyezett táblán szerényen csak „csarnoképületként” definiálnak, kétszintes lesz, hasznos alapterülete ~4100 m2, bruttó alapterülete ~3800 m2. Ahogyan a csatolt űrfelvételen látható, a tervezett üzem Diósd geometriai középpontjában helyezkedne el, közintézményektől (iskola, óvoda, sportpálya) légvonalban néhány száz méterre.
 
 


A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége az üzem épület és a szomszédos lakóépületek közötti tűztávolságot 12,15 méterben határozta meg. Ez lényegében azt jelenti, hogy legalább ekkora helyet kell hagyni ahhoz, hogy a tűzoltók az épület mögé tudjanak menni, és ott olthassanak, ha valami gond van. Az üzem fala és a szomszédos lakóházak közötti távolság kb. 15 méter lenne!

 Az engedély nem tartalmazza, de a 2011. január 24-én megtartott lakossági fórumon elhangzott, hogy az üzem folyamatos munkarendben, három műszakban fog működni.

 A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség állásfoglalását 2013. április 2-án adta ki (KTVF:2599-4/2013. számon). A Felügyelőség megállapította, hogy a KEROX Kft. által elvégeztetett akusztikai szakvélemény szerint éjszakai időszakban az üzem környékén lévő egyes ingatlanok esetében T~0,6-1 dB túllépés várható. Ez az érték állítólag számítási hibahatáron belüli, ezért az épület műszaki próbái során ellenőrző zajszintméréseket kell elvégezni, és az alapján meghatározni az éjszakai működés megvalósításához szükséges zajcsökkentési intézkedéseket. A Felügyelőség zajvédelmi szempontú hatásterület kijelölését írta elő (a hatásterületről később). Mindezek időpontját az üzem műszaki próbáinak időpontjára tolta ki, azaz a használatbavételi engedély kiadását kötötte ehhez.

A Felügyelőség az építési engedély megszerzéséhez beadott dokumentációban található technológiai leírás alapján azt valószínűsíti, hogy az üzem működése során a levegő bűzzel fog terhelődni. A Felügyelőség megállapítja, hogy a 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 4.§-a értelmében tilos a légszennyezés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz. Ezért előírta, hogy az üzem szellőzését úgy kell kialakítani, hogy megelőzhető legyen a lakosságot zavaró, szaghatással járó levegőterhelés.
 

Összegzésül:

Lehet, hogy mi olvassuk rosszul, de a Felügyelőség az épületről és az ott folyó tevékenységről nem azt valószínűsíti, hogy hatást fog gyakorolni a lakosságra? Ennek ellenére, ha jól értjük, az üzem megépítését engedélyezi azzal, hogy a zaj és a bűz ügyét majd később kell rendezni, ennek hiányában használatbavételi engedély nem adható ki. Hát nem nyugodtunk meg.




2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Diósd Nagyközség Önkormányzat
    Képviselő- testület rendkívüli ülése
    2013. május 13-án 18:00 óra:

    A Mikszáth Kálmán utca rendezéséről – zárt ülésen tárgyaltuk meg. Még folyik a per.

    Hangosan gondolkodom: Vajon mit kell a Mikszáth-on rendezni (főleg zárt ülésen!!!)??? Csak nem ki kéne szélesíteni, hogy egy-egy kamion a 7-esről fel tudjon jönni benne az üzemhez???

    VálaszTörlés