2014. szeptember 13., szombat

Itt a vége...

Mint azt bizonyára sokan tudják 2013 szeptemberében a KEROX Kft. bejelentette, hogy felfüggeszti a Diósd Petőfi Sándor utca – Tiszta utca sarkán lévő telken megkezdett építkezését, amelynek célja egy ~9000 m2-es műanyag és porcelángyártó üzem megépítése volt a település geometriai közepén, lakóházak szomszédságában.

A tervezett építményről, annak engedélyezési eljárásáról 2010 (majd némi szünet után 2013) óta számos közéleti szereplő elmondta, hogy azzal minden rendben van, az a jogszabályoknak mindenben megfelelt. Mi ennek az ellenkezőjét állítottuk, küzdöttünk igazunkért. A közvéleményt ezen a blogon, szórólapokon és országos médiumokon keresztül tájékoztattuk a tényekről, 2013. augusztus 7-én pedig tüntettünk a Polgármesteri Hivatal előtt. Miért ott? Azért, mert úgy gondoltuk, hogy a település polgárainak élhető környezethez való jogát alapvetően a közösség vezetőinek, képviselőinek kell(ett volna) megóvnia.

Nem elégedtünk meg azzal, hogy a KEROX felfüggesztette a saját építkezését, hiszen annak semmilyen jogkövetkezménye nem volt, az önként felfüggesztett építkezés bármikor újraindítható.

Az Otthonunk Diósd Egyesület által nyújtott segítséggel a lakosság mint ügyfél tudott beleszólni az építési engedélyezési eljárás folyamatába. Az Egyesület által benyújtott ügyféli jogállási kérelmet az Érdi Építéshatóság 2013 novemberében elfogadta. A néhány száz oldalas építési tervdokumentációt áttekintve, 2013. december 6-án benyújtottuk az építési engedélyt megadó határozat elleni fellebbezést, amelynek eredményeképpen az építkezést először a hatóság felfüggesztette, majd a másodfokon eljáró építéshatóság az építési engedélyt 2014. július 29-én hozott határozatával megsemmisítette! A határozat elérhető itt: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=784901508227414&set=a.784899528227612.1073741827.100001227164196&type=1&theater

Mit jelent ez? Azt, hogy a tervezett épülettel, az engedélyezési eljárással számos dolog nem volt rendben. Úgy és ahogyan tervezeték az új üzemet nem lehetett volna megépíteni, az elsőfokon lefolytatott engedélyezési eljárásban a hatóságok részről súlyos hibákat vétettek. A szomorú és kétségbeejtő, hogy ha nem fellebbezünk az épület gond nélkül megépült volna.

Sokan megkérdeztek, hogy miért nem reagáltam a 2014 áprilisában a Diósdhéjban című újságban megjelent, Kovács Attila KEROX Kft. ügyvezető levelében megfogalmazott, az aggódó lakosságot „agresszív kisebbség”-ként aposztrofáló minősítésre (elérhető itt: http://www.diosd.hu/Diosd-Hejban/Diosdhejban_2014_04.pdf). Mindenkinek azt mondtam, hogy várom a hatóság fellebbezésre vonatkozó válaszát. Köszönet azoknak, akik nem hagyták szó nélkül Kovács úr levelét.

A fentebb belinkelt határozat, az építési engedély hatóság általi megsemmisítése magáért beszél. Szégyellje magát, aki a tervezett építkezést minden gyanú felettinek, rendben lévőnek titulálta, valamint az is, aki az itt élő, az aláírásgyűjtés során véleményének hangot adó közel 700 helyi lakost és az általuk képviselt családokat minősítette.

A másodfokú építéshatóság új elsőfokú eljárás lefolytatását írta elő, amely augusztus 8-ai kezdőnappal elindult. Az Otthonunk Diósd Egyesület az új eljárásban is élni kívánt korábban megszerzett ügyféli jogállásával, ezért ennek megfelelő nyilatkozatot nyújtott be. Ugyanakkor a KEROX Kft. immár jogkövetkezménnyel bíró nyilatkozatott tett az építéshatóság felé, bejelentette, hogy az új elsőfokú eljárásban már nem kívánja újra elindítani az építési engedély iránti kérelmét.

Szeretném megköszönni mindazok áldozatos munkáját, akik helyben, az egyes médiumokban és hivatalokban segítségünkre voltak, végig kitartottak és hittek abban, hogy közösen megakadályozhatjuk a tervezett építkezést.

A kérdés ezek után, hogy mi legyen a területtel, amelyet a KEROX Kft. felajánlott megvételre a településnek.

Folyt köv a Diósd 3.0 blogon...

(Fortuna Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése